TEL: 01 / 62 01 700        MOB: 041 / 652 556        E-MAIL: info@faktura.si

Aktualno

> Domov > Aktualno

OBDAVČITEV ELEKTRONSKIH STORITEV PO 1.1.2015

21.11.2014 - S spremembami zakonodaje s področja DDV se s 1. januarjem 2015 spreminjajo pravila glede obdavčitve pri opravljanju različnih storitev.

V zvezi s spremembami zakonodaje s področja DDV s 1. januarjem 2015 vas želimo obvestiti o spremembah pravil glede določanja kraja obdavčitve pri opravljanju telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja ter elektronskih storitev, opravljenih osebam, ki niso davčni zavezanci, in možnostjo prostovoljne vključitve v posebno ureditev »vse na enem mestu« za opravljanje tovrstnih storitev.

Glede na to, da se spremembe nanašajo na primere, ko so obravnavane storitve opravljene osebam, ki niso zavezanci za DDV, bo ostal kraj obdavčitve teh storitev, kadar so opravljene davčnim zavezancem, nespremenjen tudi po 1.1.2015.

Spremenjeno pravilo določa, da je kraj opravljanja telekomunikacijskih storitev, storitev radijskega in televizijskega oddajanja ter elektronsko opravljenih storitev osebi, ki ni davčni zavezanec, kraj, v katerem ima ta oseba sedež, stalno ali običajno prebivališče.

Davčni zavezanci, ki opravljajo tovrstne storitve osebam, ki niso davčni zavezanci v drugih državah članicah, bodo morali obračunavati in plačevati DDV v teh državah članicah, kar pomeni, da se morajo identificirati za namene DDV v vseh tistih državah, kjer imajo sedež ali prebivališče njihovi naročniki.

Obveznosti identifikacije za namene DDV v drugih državah članicah se davčni zavezanci lahko izognejo, če se prijavijo v posebno ureditev »vse na enem mestu« v Sloveniji za telekomunikacijske storitve, storitve radijskega in televizijskega oddajanja ter elektronske storitve, ki se uvaja za davčne zavezance s sedežem v Uniji, vendar ne v državi članici potrošnje storitev.

Da se izogne obveznosti pridobitve identifikacijske številke za DDV v Italiji in na Hrvaškem, se lahko prijavi v posebno ureditev »vse na enem mestu« v Sloveniji.

Zadnje novice